Caudron-Renault Rafale

Renault Rafale
Rafale: ime, duh, priča
Legendarni avion, Caudron-Renault Rafale, imao je sve genetske karakteristike našeg novog vozila: jedinstvenu tehnologiju, odvažnost, agilnost i dizajn. Renault Rafale odaje počast ekspertizi fokusiranoj na performanse, tehnologijama i viziji koje vode poreklo od naše avijatičarske istorije.
1920-te vazduh, železnica, put
Renault je igrao ulogu pionira, razvijajući motore za automobile, vozove i avione.
1933 iskorak u polje vazduhoplovstva
Fasciniran avijacijom i svetom amaterskih trka avionima, Louis Renault je kupio kompaniju Caudron i stvorio kompaniju Caudron-Renault.
1934 dizajn aviona Caudron-Renault Rafale
Istorija francuske aerodinamike i dizajna. Ovaj "nebeski trkač", čije ime je inspirisano vetrom, dizajniran je za sportska takmičenja.
1934 aerodinamički uticaj vazduhoplovstva
Rad inženjera Marcel-a Riffard-a koji je dizajnirao letilecu Caudron-Renault Rafale, uticao je na dizajn modela Renault Nervasport i Renault Étoile Filante.
priča o uspehu
Ovaj pionirski duh, želja da se ode dalje i više, već su bili prisutni tokom 1930-ih godina, kada su svetom avijacije dominirali Hélène Boucher, Maryse Bastié, Madeleine Charnaux, Maryse Hilsz... 

Hélène Boucher
Hélène Boucher, izvanredna avijatičarka, potpisala je ugovor sa mladom Caudron-Renault kompanijom u junu 1934.  Postigla je mnoge uspehe: svetski rekord na 1.000 km za lake letelice; međunarodni rekord u brzini na 100 km u svim kategorijama; rekord na 1.000 km sa prosečnom brzinom od 409 km/h.
 
8 jula 1934., završila je druga 12-časovnu trku u Anžeu nakon što je sama letela svojim Caudron-Rafale. Mesec dana kasnije, na komandi jednokrilca od 140 ks Caudron-Renault, postavlja ženski svetski rekord od 445 km/h!

i mnogo drugih rekorda...

Maryse Hilsz
Žena sa jakom voljom i od akcije, Maryse Hilsz držala je brojne rekorde u brzini i udaljenosti. 30. decembra 1938., oborila je rekord u letenju na daljinu bez zaustavljanja u avionu 1. kategorije, u Caudron Simoun, preletevši od Port Etienne (Mauritanija) do Istre - let od 3.230 km.
Madeleine Charnaux
Unajmljena od strane Caudron-Renault, bila je prva žena pilot koja se kvalifikovala za letenje pri lošoj vidljivosti. Ubrzo je oborila niz rekorda upravljajući svojim Rafale uključujući ženski i ukupan rekord  na 1.000 km, na 100 km u paru a zatim i pojedinačni rekord. 
Maryse Bastié
Bila je prva francuska avijatičarka koja je postavila više ženskih rekorda. Samo mesec dana nakon što je pilot Jean Mermoz nestao, prešla je južni Atlantik od Dakara do Natala za 12 sati i 5 minuta, leteći sama 220 ks na Caudron Simounu, postavljajući ženski svetski rekord u brzini na ovoj ruti.
odvažnost, emocija, uspeh
Slično kao F1® danas, sportska avijacija je 1930-ih godina predstavljala laboratoriju najinovativnijeg istraživanja i razvoja. Visoki standardi, inovacije i želja da se ode korak dalje - ove vrednosti važe i danas. One se odražavaju kroz naše kancelarije, naše fabrike i naše proizvode. Renault Rafale je savršen primer toga.

saznajte više

Rafale E-Tech hybrid - SUV kupe
Rafale E-Tech hybrid