GRUPA RENAULT

Renault i TheArsenale predstavljaju Air4: tamo, gde idemo, putevi nam nisu potrebni

26.11.2021.
Kako bi na prikladan način zaključio proslavu 60. godišnjice kultne četvorke, Renault je u saradnji sa centrom za razvoj ekosistema mobilnosti TheArsenale ponudio futurističku interpretaciju ovog legendarnog modela.
Ove godine obeležavamo 60. godišnjicu Renaulta 4, automobila koji je prodat u više od osam miliona primeraka u više od sto zemalja tokom perioda od 30 godina. Renault 4 nije samo automobil, već prava ikona.
Kako bi proslavio 60. rođendan svoje perjanice, Renault je tokom cele godine organizovao proslave koje su uključivale niz inicijativa. Za kraj, brend je odlučio da udruži snage sa revolucionarnim dizajnerskim centrom TheArsenale kako bi zajedno stvorili konceptni automobil – futurističku i nekonvencionalnu interpretaciju četvorke.
Originalni Renault 4 je bio jednostavan, efikasan i svestran, a proizvodio se od 1961. do 1992. Rečima bivšeg direktora Renault Grupe, Pierrea Dreyfusa, to je bio automobil koji su, baš kao i farmerke, mogli svi da priušte. Prava ikona u službi porodica, kompanija, policije i pošte, ali i brojnih mladih vozača koji su po prvi put seli za volan. Vrednosti i kvalitet ovog modela podstakle su kompaniju TheArsenale da se udruži sa Renaultom, ponovo ga osmisli i – vine u visine.
Air4: leteći Renault 4
Saradnja Renault Grupe i kompanije TheArsenale na ovom zaista jedinstvenom projektu donela je rezultate koji teško mogu da se uporede sa bilo čim drugim. AIR4 je simbol nezavisnosti i slobode, nastao iz verovanja da saobraćajna situacija postaje sve složenija i da nam oduzima dragoceno vreme, a da je prostor iznad nas istovremeno slobodan i nedovoljno iskorišćen. Za AIR4 vazdušni putevi su oni koji nas odvode u budućnost.
AIR4 predstavlja novi pogled na kultni model i viziju kompanije TheArsenale koja se prilično udaljava od postulata savremenog automobiliskog dizajna. U celosti je izrađen od ugljeničnih vlakana i zadržava iste linije i masu kao i originalna četvorke, ali se od nje razlikuje po novim dinamičnim performansama. Svojstva krutosti su iz temelja izmenjena kako bi se omogućio potisak i uzletanje, na što su utrošeni sati ispitivanja i izrade procena. Oslanjajući se na tehnike generativnog dizajna koje počivaju na veštačkoj inteligenciji, inženjeri kompanije TheArsenale su uspeli da testiraju terabajte podataka kako bi poboljšali i integrisali ideje svojih dizajnera, čak i pre početka testiranja u stvarnim uslovima.
AIR4 nema pogon na točkove. Umesto njih ima propelere sa dve oštrice – po jedan u svakom uglu vozila. Šasija je ugrađena na sredinu okvira, a za ulazak u funkcionalnu kabinu potrebno je podići redizajnirani okvir Renaulta 4 na prednjoj strani.
Tehnički gledano, AIR4 napajaju litijum-polimerske baterije od 22.000 mAh ukupnog kapaciteta od oko 90.000 mA. Vozilo u horizontalnom letu razvija maksimalnu brzinu od 26 m/s, sa nagibom od 45° do maksimalnih 70°. Može da uzleti na visinu od 700 m brzinom od 14 m/s (ograničenu na 4 m/s iz sigurnosnih razloga), dok brzina sletanja iznosi 3 m/s. Poslednje, ali ne manje i važno, AIR4 nudi maksimalni vektorski potisak od 380 kilograma, odnosno 95 kg po propeleru.
AIR4 je u potpunosti osmišljen, dizajniran, razvijen i sastavljen u Francuskoj, u samom srcu prvog evropskog tehnološkog parka u Sophia Antipolisu na Azurnoj obali.
Odeljenje "road to air" centra Thearsenale
TheArsenale čvrsto veruje da su legende automobilskog sveta večne. Ovaj leteći koncept je prvi proizvod odeljenja ROAD TO AIR kompanije TheArsenale koji budućnost transportne mreže vidi ni manje ni više nego na nebu. AIR4 je zamisao Patricea Meignana, direktora i osnivača kompanije TheArsenale koji je želeo da stvori novu vrstu vozila koje pobuđuje emocije, učvršćuje identitet brenda i pruža užitak.
Svetska premijera
Nakon digitalne premijere koja će se održati danas, 26. novembra, javnost će od sledećeg ponedeljka do kraja godine moći da vidi AIR4 u živopisnom izložbenom prostoru L’Atelier Renault na aveniji Champs-Elysées u Parizu, zajedno sa drugim legendarnim verzijama Renaulta 4.
2022. godine slede i premijere na američkom tržištu, konkretno u Miamiju i New Yorku, a zatim i u kineskoj regiji Macau.
O Renaultu
Renault je istorijski automobilski brend, predvodnik u segmentu električnih vozila u Evropi koji oduvek proizvodi inovativna vozila. Strateškim planom Renaulution Renault je pokrenuo ambicioznu transformaciju prema konkurentnijoj, uravnoteženijoj i elektrificiranoj ponudi vozila veće vrednosti. Ambicija brenda je da otelotvori savremeni duh i inovacije u području tehnologije, energije i usluga mobilnosti u automobilskoj industriji, ali i šire.
O kompaniji Thearsenale
TheArsenale je konzervatorsko i maloprodajno poduzeće sa zastupnicima u Parizu, Miamiju i Macau. Tržište mobilnosti oplemenjuje vrhunskom tehnologijom i zabavnim sadržajima, sarađujući na razvoju širokog spektra proizvoda: od bicikala i automobila preko mode, dodataka i vrhunskih umetničkih dela, brodova opremljenih stealth tehnologijom, aviona, dronova, vojnih terenaca i privatnih podmornica, pri čemu su svi proizvodi kompanije nezavisno dizajnirani, izrađeni ili mikroproizvedeni.

otkrijte više