Otkrijte vozila Renault TNG

Novi Clio TNG

Renault predstavlja novi benzinsko-plinski motor TCe 100TNG(LPG). U Srbiji je ovaj motor već dostupan uz model CLIO. Motor nudi snažnije performanse te istovremeno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2.

Što je TNG (LPG)?

TNG (LPG) (tečni naftni gas) je smesa propana i butana sa evropskom oznakom standarda EN589. Njegovim sagorevanjem oslobađa se manje ugljen-monoksida, ugljovodonika i azotovih oksida nego što je slučaj kod benzina. Pored toga, još jedna važna prednost autogasa je da pri sagorevanju oslobađa za skoro 10 % manje emisija CO2 nego ekvivalentan benzinski motor.

Kako funkcioniše pogon na plin?

U Evropi i većini drugih zemalja sveta, sistem za ubrizgavanje autogasa dodat je postojećem benzinskom motoru. Njegova upotreba zahteva poseban rezervoar za autogas koji mora da izdrži visok pritisak tečnog gasa i manje promene sistema za ubrizgavanje goriva u motor.

Da li su vozila sa plinskim pogonom sigurna?

Ugradnja uređaja za autogas u vozila je postupak koji se odvija u samoj fabrici. Za kupce to znači: jednostavno naručivanje, bez dodatnih poslova i rokova, a za garanciju i održavanje njihovog vozila u ovlašćenoj prodajno-servisnoj mreži samo jedna kontakt osoba koja je specijalno obučena za ovu tehnologiju. Benzinski motor je od početka dizajniran i za pogon na autogas. Dodatni rezervoar za autogas je izrađen od izuzetno otpornog čelika i ugrađen na mestu rezervnog točka, pri čemu nema dodira sa rezervoarom za benzin. Tehnički deo sistema upotpunjuju protivpovratni ventil, ograničavač punjenja na 80 %, ograničavač protoka, elektromagnetni ventil i sigurnosni ventil.

Prebacivanje između različitih pogona tokom vožnje

Rukovanje je jednostavno za vozača. Prebacivanje sa benzinskog na pogon na autogas i obratno postiže se na dva načina; ručno, pritiskom na poseban prekidač smešten u putničkom prostoru u bilo kom trenutku tokom vožnje, pri čemu izabrano gorivo ostaje u upotrebi i prilikom ponovnog pokretanja motora ili automatski, kada se rezervoar za autogas isprazani. Poseban pokazivač prikazuje nivo napunjenosti rezervoara za autogas.