Grupa Renault najavljuje zvanični početak projekta INCIT-EV u saradnji sa 32 partnera iz Evrope. Cilj ovog projekta je promovisanje električne mobilnosti kroz ispitivanje fokusirano na poboljšanje iskustva vozača i inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila. Svrha INCIT-EV* projekta je promovisanje razvoja električne mobilnosti u Evropi kroz ispitivanje u realnim svakodnevnim okolnostima. Sedam različitih inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila biće ispitano na izabranim lokacijama u Evropi. Grupa Renault je koordinator ove inicijative koju je podržala Evropska komisija u okviru poziva za projekte evropskog programa Horizont 2020.

Projekat INCIT-EV će trajati 48 meseci, od januara 2020. do decembra 2023., a sastojaće se dve glavne faze. U prvoj fazi će se ispitivati potrebe i zahtevi korisnika, nakon čega će u aprilu 2020. uslediti ispitivanje tehnologija za punjenje i mogućnosti njihove integracije sa infrastrukturom. Druga faza će biti fokusirana na ispitivanje sedam tehnologija na izabranim lokacijama i trajaće od druge polovine 2022. godine do završetka projekta. Sistem za  dinamičko indukcijsko punjenje u urbanom okruženju  biće u Parizu u Francuskoj. Sistemi za  punjenje velike snage  biće smešteni u okolini Talina u Estoniji. Optimizovano dvosmerno »pametno punjenje«  biće u Amsterdamu i Utrechtu u Holandiji.–   Sistem za  dinamičko indukcijsko punjenje u prigradskom okruženju i na većim razdaljinama  biće u Versaillesu u Francuskoj. Stanice za punjenje na parkiralištu namenjene vozilima za zajedničku upotrebu  nalaziće se na periferiji Torina u Italiji. Dvosmerno punjenje manje snage  (takođe za vozila na dva točka) i  statičko indukcijsko punjenje  na prostorima rezerviranim za taksi vozila nalaziće se na aerodromu i glavnoj železničkoj stanici u Zaragozi u Španiji.

Da bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija za punjenje u stvarnim uslovima (poput tehnologija dinamičkog beskontaktnog punjenja (CDC,  Contactless Dynamic Charging)**, ali i na potrebu za organizacijom celog ekosistema, Grupa Renault je odlučila da se odazove na poziv Evropske komisije za nove projekte. Pri tome, Grupa se zalagala za osnivanje konzorcijuma. Na ovu inicijativu odazvalo se  32 vodeća industrijska preduzeća, univerziteta, instituti, gradovi, startup kompanije kao i mala i srednja preduzeća  sa zajedničkom željom da kroz učešće u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnih vozila, doprinesu promovisanju električne mobilnost u Evropi. Pristup, koji u središte stavlja iskustvo vozača, pomoći će u izgradnji novog ekosistema kao i razvijanju naprednih tehnologija za punjenje. Široka primena ovih rešenja trebalo bi da podstakne razvoj električne mobilnosti u Evropi.