Alijansa Renault-Nissan

Alijansa Renault-Nissan
Nazad
 
 
 

Alijansa Renault-Nissan

Od 1999. godine, kad je osnovana, Alijansa Renault-Nissan (Renault-Nissan Alliance) postala je najčvršća, najduže postojeća multikulturalna veza među velikim svetskim proizvođačima automobila. To jedinstveno partnerstvo predstavlja pragmatično poslovno rešenje sposobno da se prilagodi novim prilikama na svetskoj automobilskoj karti, koji zajednički mogu da razvijaju nove projekte i sklapaju nova partnerstva širom sveta.

Poslednjih, poslovno vrlo zahtevnih godina, Alijansa je postala odličan amortizer koji partnere saradnjom štiti od negativnih regionalnih trendova opšteg pada prodaje u nekim područijima sa porastom na drugim rastućim tržištima.

U toj vezi Renault i Nissan su uspeli da prevaziđu tradicionalno međusobno suparništvo i ujedine svoje napore u postizanju zajedničkog cilja rasta na globalnom nivou. Zajedno, Renault i Nissan su jedna od najvećih automobilskih grupa na svetu.

Na temelju međusobne razmene vlasničkih udela i zajedničkih interesa Alijansa uspešno maksimizuje učinke sinergije bez negativnih posledica za identitet pojedinih marki Alijanse. Danas brojni proizvođači vozila teže partnerstvima kakva su 1999. započeli baš Renault i Nissan.