Upotreba kolačića

Ovaj odeljak je posvećen našoj politici upravljanja kolačićima. Kada pregledate naš sadržaj, informacije o iskustvu pretraživača vašeg uređaja (računar, tablet, pametni telefon itd.) mogu biti sačuvane u datotekama "kolačića" instaliranim na vašem uređaju. Ova politika vam omogućava da saznate više o poreklu i korišćenju pregledanih informacija i vašim pravima u vezi sa njim, a naročito o vašim pravima neprihvatanja kolačića. Ova politika važi i za informacije koje su prikupljene sa naše strane onda kada pristupite ovoj veb stranici putem reklamnog sadržaja koji distribuiramo na web stranicama i aplikacijama trećih lica.

1. KO SMO MI?

Dobrodošli na web stranicu www.renault.rs kojom upravlja kompanija Renault Nissan Srbija d.o.o, Omladinskih brigada 90v, 11000 Beograd, matični broj 20053593.

Mi koristimo Službenika za zaštitu podataka da bismo osigurali privatnost vaših ličnih podataka, uključujući podatke prikupljene putem kolačića. Službenik za zaštitu podataka može se kontaktirati na zlp.renault@renault.com.

Tokom posete našoj veb stranici, možemo obraditi vaše lične podatke, ovi lični podaci se prikupljaju i obrađuju u skladu sa našom politikom privatnosti.

2. ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići su delovi informacija sačuvani na serveru web stranice kojoj se pristupa korisničkim uređajem. Web stanice ih koriste da šalju informacije pretraživaču i omogućavaju mu da pošalje informacije nazad na originalnu web stranicu (na primer, ID sesije ili izbor jezika).

Samo izdavač kolačića može pročitati ili modifikovati informacije sadržane u njima.

3. ŠTA SU KOLAČIĆI NA WEB STRANICI?

Web stranica www.renault.rs koristi različite tipove kolačića.

Neki od kolačića koji se koriste namenjeni su isključivo za omogućavanje ili olakšavanje elektronske komunikacije (otkrivanje grešaka u povezivanju, identifikacija tačaka povezivanja, sigurnost web stranice, itd.).

Drugi kolačići su neophodni za pružanje online komunikacionih usluga koje ste posebno zahtevali (podešavanje prikaza ekrana, čuvanje informacija unetih u obrasce, korpa za kupovinu [ako je primenljivo], pristup vašem korisničkom nalogu, itd.).

Drugi kolačići se koriste u svrhu:

 • analiziranja prometa na web stranici i koriste se za poboljšanje iskustva u pretraživanju;
 • poboljšanja relevantnosti reklama prikazanih na web stranici;
 • da čine web stranicu pristupačnijom i interaktivnijom tako što vam omogućavaju interakciju sa društvenim mrežama.

4. KAKVI KOLAČIĆI SE KORISTE NA WEB STRANICI?

Kolačići koji se koriste na web stranici su: 

 • kolačići kompanije Renault Nissan Srbija d.o.o.
 • kolačići treće strane restriktivno izabrane od strane kompanije Renault Nissan Srbija d.o.o. (agencija za komunikacije, kompanije za merenje auditorijuma, itd.).

4.1 Kolačići kompanije Renault Nissan Srbija

Kolačići koji se nalaze u alatima web stranice www.renault.rs su navedeni u donjoj tabeli:
Ime Namena Period zadržavanja
Prenos izvan EU
XAutentifikacija korisnika interneta na web stranici
13 meseci Ne

4.2 Kolačići treće strane

Neke od karakteristika na ovoj web stranici se oslanjaju na usluge koje nudi web stranica trećih strana .
Kategorija Ime Preduzeće Info Time period (days) Prenos iz EU
Measuring audiences Google Analytics Google Analitika 30 NE
Measuring audiences GA Audiences Google 30 NE

4.2.1 Merenje auditorijuma

Usluga Google Analytics prati posetioce web stranice i utvrđuje kako je koriste. Ovo je statistički alat koji dozvoljava kompaniji Renault Nissan Srbija d.o.o. da unapredi svoju web stranicu uzimajući u obzir potrebe posetilaca.

Podaci generisani od takvih kolačića odnose se na :

 • vaše korišćenje web stranica, kao što su stranice koje ste posetili ;
 • vašu IP adresu da bi se utvrdio grad iz kojeg se povezujete. Ovi podaci se odmah anonimizuju nakon lokalizacije i nisu dostavljeni Google-u .

Kolačići koji se koriste su predstavljeni u donjoj tabeli:

Naziv Kompanija Namena Period zadržavanja Prenos izvan EU
YZ Pratiti sesiju pretraživanja korisnika interneta. Korišćenje ovog kolačića u kombinaciji sa X kolačićem omogućavaju praćenje poseta (sesija) na određenoj web stranici.
13 meseci Ne

4.2.2 Prilagođavanje reklamnih poruka

Kad god vam šaljemo promotivne poruke ili prikazujemo takve poruke na web stranici, naš cilj je da vam pošaljemo najrelevantnije reklame i ponude koje su moguće, prilagođene vašim potrebama ili koje će vas verovatno interesovati. Zaista, zahvaljujući vašim ličnim podacima (koje prikupljamo na automatizovan način tokom vaših poseta našim web stranicama ili korišćenjem naših mobilnih aplikacija (posebno kolačića) koji se mogu uporediti sa podacima iz naših korisničkih datoteka, koje ste dostavili direktno nama ili smo dobili od naših partnera), možemo da razvijemo profil koji nam omogućava što je moguće preciznije da procenimo i predvidimo vaše lične prioritete i / ili interese u odnosu na naše proizvode i usluge. Ako vas bolje upoznamo, možemo da vam ponudimo više pogodnih proizvoda ili usluga i tako bolje zadovoljimo vaše potrebe.

Podaci generisani od takvih kolačića odnose se na:

 • činjenicu da ste posetili našu web stranicu;
 • stranice koje ste pregledali.

Kolačići koji se koriste su predstavljeni u donjoj tabeli:

Kategorija Ime Preduzeće Info Time period (days) Prenos iz EU
Measuring audiences Google AdWords Conversion Google Oglašavanje preko platforme Google Ads 30 NE
Measuring audiences Google Dynamic Remarketing Google 30 NE
Measuring audiences Google Tag Manager Google 30 NE
Measuring audiences Facebook Custom Audience Fasebook Oglašavanje preko platforme Facebook 28 NE
Measuring audiences Facebook Connect Fasebook 28 NE

4.2.3 Poboljšanje upotrebe web stranice i vidljivost

Da olakša upotrebu web stranice, Renault Nissan Srbija d.o.o. koristi usluge koje nudi treća strana, kao što su:

 • Dugmad za podelu (Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+);
 • liste tvita (Twitter);
 • streaming video na veb stranici (YouTube);

Ove funkcije se oslanjaju na aplikacije treće strane integrisane na našu web stranicu. Društvena mreža koja pruža ovo aplikaciono dugme može vas identifikovati pomoću ovog dugmeta, čak i ako niste koristili ovo dugme kada ste posetili našu web stranicu. Zaista, ova vrsta aplikacionog dugmeta može dozvoliti društvenoj mreži o kojoj se radi da prati pretragu na našoj web stranici, samom činjenicom da je vaš nalog na društvenoj mreži bio aktiviran na vašem uređaju (otvorena sesija) u isto vreme kada ste pregledali našu web stranicu.

Preporučujemo da konsultujete politiku zaštite privatnosti ovih društvenih mreža da biste saznali kako se koriste informacije koje se mogu prikupiti preko ovih aplikacionih dugmadi, posebno u reklamne svrhe. Konkretno, ove politike zaštite vam moraju omogućiti da izrazite svoje prioritete na ovim društvenim mrežama, posebno postavljanjem vaših korisničkih naloga za svaku od ovih mreža. 

Kolačići koji se koriste navedeni su u tabeli ispod:

Kategorija Ime Preduzeće Info Time period (days) Prenos iz EU
Measuring audiences Google Tag Manager Google Lokalni tracking tool 30 NE

5. KAKO RENAULT NISSAN SRBIJA D.O.O. PRIBAVLJA MOJU SAGLASNOST ZA KOLAČIĆE?

Kada prvi put posetite našu web stranicu, od vas se traži da prihvatite ili odbijete korišćenje određenih kolačića.

Ako ne želite da se kolačići instaliraju ili učitaju na vašem uređaju, kolačić će zabeležiti vaše odbijanje koje će biti sačuvano na vašoj opremi da bi se omogućilo kompaniji Renault Nissan Srbija d.o.o. da ubeleži činjenicu da ste odbili korišćenje kolačića. Ako obrišete ovaj kolačić za odbijanje, više nećemo moći da prepoznamo da ste odbili upotrebu kolačića.

Slično tome, kada prihvatite upotrebu kolačića, instalira se kolačić za saglasnost.

Kolačići za saglasnost ili kolačići za odbijanje moraju da ostanu na vašem uređaju. Imate mogućnost da promenite svoje preferencije u bilo kom trenutku kako je opisano u sledećem odeljku pod naslovom "Upravljanje kolačićima".

Obaveštavamo vas da kolačići koji su namenjeni da omoguće ili olakšaju komunikaciju ili neophodni za pružanje usluge koju ste možda zatražili ne zahtevaju vašu saglasnost i ne možete ih odbiti.

6. KAKO MOGU DA UPRAVLJAM KOLAČIĆIMA?

Imate nekoliko opcija kako možete da upravljate kolačićima (uključujući i brisanje istih).

6.1 Modul za upravljanje kolačićima

Obezbeđen je modul koji vam omogućava da upravljate kolačićima koje koristi web stranica www.renault.rs i zahteva vašu saglasnost. 

Klikom na ovaj link www.renault.rs/kolacici.html možete u bilo kom trenutku pristupiti modulu i modifikovati svoje želje u zavisnosti od vrste kolačića.

6.2 Podešavanje pretraživača

Takođe možete upravljati skladištenjem kolačića pomoću vašeg pretraživača

Većina pretraživača je podešena tako da podrazumeva prihvatanje kolačića, ali ako želite, možete da izaberete prihvatanje svih kolačića, sistematsko odbijanje kolačića ili da izaberete koje kolačiće prihvatate u zavisnosti od toga odakle dolaze. Takođe možete redovno brisati kolačiće sa svog uređaja upotrebljavajući vaš pretraživač.

Međutim nemojte da zaboravite da podesite sve pretraživače na vašim različitim uređajima (tabletu, pametnim telefonima, računarima, itd.).

Svaki pretraživač ima različita podešavanja za upravljanje kolačićima i to je vaš izbor. Ovo je objašnjeno u meniju za pomoć vašeg pretraživača, gde je objašnjeno kako se mogu promeniti preferencije kolačića. Na primer:

6.3 Urednik modula za prigovore

Možete izabrati da onemogućite kolačiće treće strane tako što ćete otići direktno na stranicu izdavaoca kolačića. Na ovaj način možete:

6.4 Platforme za podnošenje prigovora

Nekoliko reklamnih profesionalnih platformi takođe vam omogućava da odbijete ili prihvatite kolačiće koje koriste kompanije koje su članovi ovih platformi. Ovi centralizovani mehanizmi ne sprečavaju prikazivanje oglasa, već́ blokiraju samo instalaciju kolačića, tako da reklame mogu biti prilagođene vašim interesima.

Na primer, možete posetiti www.youronlinechoices.com da biste sprečili instaliranje kolačića na vašem uređaju. Ovaj sajt je domaćin stručnjacima za digitalnu reklamu Evropskog udruženja EDAA (Adaptacija digitalnog oglašavanja) i upravlja se iz Francuske od strane Interactive Advertising Bureau France.

Ovo vam omogućava da saznate koje su kompanije registrovane na ovoj platformi i koje vam dozvoljavaju da odbijete ili prihvatite kolačiće koje ove kompanije koriste za prilagođavanje oglasa koji mogu biti prikazani na vašem uređaju na osnovu informacija koje sadrži vaš pretraživač: http://www.youronlinechoices.com/fr/controler-ses-cookies/.

Ovu evropsku platformu dele stotine stručnjaka za internet oglašavanje i pruža centralizovani interfejs za vas da odbijete ili prihvatite kolačiće koji se mogu koristiti za prilagođavanje oglasa koji se mogu prikazati na vašem uređaju na osnovu iskustva pregledavanja na vašem uređaju.

7. AKO DELITE KORIŠĆENJE VAŠEG UREĐAJA SA DRUGIM LICIMA

Ako vaš uređaj koristi više od jedne osobe i ako isti uređaj ima više od jednog pretraživača, ne možemo biti sigurni da usluge i oglasi namenjeni vašem uređaju odgovaraju vašoj sopstvenoj upotrebi tog uređaja, a ne onom drugom korisniku uređaja.

U takvim slučajevima, vi ste odgovorni za bilo koju zajedničku upotrebu vašeg uređaja i za sva podešavanja u vašem pretraživaču koja možete konfigurisati u odnosu na kolačiće. Konkretno, vaša je odgovornost da obavestite druge korisnike o ovakvoj zajedničkoj upotrebi i postavkama.

8. VAŠA PRAVA

U skladu sa važećim zakonima o zaštiti podataka o ličnosti, imate pravo pristupa, ispravljanja, prigovora, ograničavanja i brisanja vaših ličnih podataka. Procedura za ostvarivanje vašeg prava na prigovor opisana je u tački 6. Da biste ostvarili svoja druga prava, molimo vas da pogledate našu informaciju o zaštiti vaših ličnih podataka klikom na sledeći link www.renault.rs/opste-zlp.html.

9. PROMENE

S vremena na vreme možemo promeniti ovu politiku. Informisaćemo vas i/ili zatražićemo vašu saglasnost kada je to neophodno ili se zahteva. Zbog toga preporučujemo da konsultujete ovu politiku svaki put kada posetite našu web stranicu da biste pregledali najnoviju verziju.